Inițiere în fotografie

13
OCT 2025

Inițiere în fotografie | BV
Brașov

10
LOCURI LIBERE

8
săptămâni

800
lei

Trainer
Daniel Hașiegan

Înscriere
până la 13 octombrie 2025

Pentru a face primii pași în fotografie, nu este nimic mai plăcut decât să petreci câteva ore pe săptămână în compania altor pasionați ca și tine și a unui trainer cu experiență. Cursul nostru de inițiere a ajuns la versiunea 5.0 și a fost creat și structurat cu multă pasiune și profesionalism de către Dan Dinu.

Te așteptăm într-o atmosferă prietenoasă și relaxantă, unde Daniel Hașiegan te va ajuta să îți descoperi pasiunea pentru fotografie.

Informații importante și utile:

  • lecțiile însumează aproximativ 650 de pagini și peste 750 de fotografii ilustrative;
  • se vor face 2 ture pe teren pentru practică;
  • se vor susține 2 lecții practice în sala de curs (învățarea aparatuluiși editarea în Adobe Lightroom) și 1 lecție practică în studio (pentru studiul luminii);
  • vor exista 2 sesiuni de feedback pe pozele participanților și un concurs;
  • suport tehnic și testare de echipamente de la partenerii noștri;
  • experiență de 17 ani în susținerea de cursuri și workshop-uri;
  • vârsta minimă de participare este 16 ani.

 

Cursul este alcătuit dintr-un numar de 16 ședințe în sală, dintre care trei practice (una pentru învățarea noțiunilor despre aparatul de fotografiat: diafragmă, obturator, obiectiv etc., a doua pentru studiul lumiinii în studio, iar a treia pentru a învăța informații de bază despre editarea și indexarea fotografiilor în Adobe Lightroom. Alte două ședințe sunt pentru acordarea de feedback pe imaginile participanților, atât cele realizate la turele foto de la curs, cât și cele din arhiva personală. Pe lângă aceste întâlniri din sală, vor mai exista și două ieșiri pe teren pentru practică. Fiecare lecție va fi însoțită de material vizual, punându-se astfel baza pe exemple practice și pe un caracter cât mai interactiv al informației prezentate. Fiecare lecție beneficiază de un suport de curs prezentat cu ajutorul unui videoproiector performant pe un ecran mare, iar acest suport de curs îl puteți primi după fiecare lecție în parte.

Cursul se poate urma chiar dacă nu dețineți un aparat de fotografiat performant sau dacă sunteți în curs de achiziționare a unei camere foto. Informațiile din curs și sfaturile trainer-ului vă pot ajuta la luarea unei decizii bune în acest sens.

La finalul cursului veți obține o diplomă care atestă că ați urmat acest curs.

 

Despre trainer

Daniel Hașiegan va fi trainerul vostru în cadrul cursului. Are o experiență de 7 ani în organizarea și susținerea de astfel de activități, este președinte pentru secțiunea amatori a Asociației Fotografilor din Județul Brașov și membru Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România). Din 2017 a deschis studioul Photobox Art Market, unde se ocupă, pe lângă fotografia de studio, și cu servicii de imprimare digitală și editare foto, calibrare de monitoare, calibrare autofocus pentru obiective și curățare de senzor. Mai multe detalii despre trainer găsiți pe www.photolife.ro/ro/team/daniel-hasiegan sau pe www.hasiegandaniel.ro

Acest curs de inițiere a fost creat și dezvoltat alături de Dan Dinu, fotograf cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu. Dan este inițiatorul România Sălbatică, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar de natură realizat până acum în țara noastră, și este președintele Forona (Organizația fotografilor de natură din România). Mai multe detalii despre experiența lui găsiți pe www.dandinu.net

 

Avantaje și beneficii

Special pentru voi am pus în serviciile PhotoLife experiența din 2007 și până astăzi a trainerilor noștri în susținerea cursurilor de fotografie și organizarea de workshop-uri și ture foto.

  • Fiecare participant primește la final o diplomă care adeverește că a urmat acest curs și toate informațiile studiate sub forma unui suport de curs.
  • Participanții beneficiază de testare gratuită de camere foto și obiective Nikon.
  • La curs participanții pot învăța cum se curăța senzorul aparatului foto și pot beneficia de o curățare gratuită.
  • Participanții se pot înscrie în grupul nostru de pe Facebook, un grup închis și dedicat doar celor care au urmat un curs, workshop sau photo tour alături de noi și unde vor putea beneficia de feedback și sfaturi de la toți trainerii PhotoLife.

Pentru orice altă informație vă stăm la dispoziție pe mail sau la numărul de telefon 0740 060 455 (Daniel Hașiegan).

01. Introducere în fotografie. Aparatul de fotografiat și obiectivul

În această primă lecție ne familiarizăm cu aparatul de fotografiat și principalele lui componente. Discutăm pe larg despre obiective și despre cum se folosesc acestea, în funcție de fiecare tip în parte. De asemenea facem și un scurt istoric al fotografiei și aflăm despre cei mai importanți oameni care au reușit să o dezvolte și să o aducă la stadiul pe care îl cunoaștem noi astăzi.

 

02. Fotocompoziția. Reguli și principii

Lecția este axată în special pe studiul regulilor de compoziție, cu foarte multe exemple și studii de caz pentru o înțelegere mai ușoară. Vom discuta și despre perspectivă, armonie vizuală și ce înseamnă o fotografie echilibrată din punct de vedere compozițional și bineînțeles vizual.

 

03. Expunerea. Diafragma și obturatorul

După această lecție nu vor mai exista secrete despre cum se realizează o fotografie. O să aflăm cum se formează expunerea și cum diafragma și obturatorul pot influența creativ o imagine. Poate cel mai dificil și mai de neînțeles capitol al fotografiei va fi tratat în amănunt în această lecție, în care o să mai discutăm și despre valoarea ISO sau despre modurile de fotografiere ale aparatului. Totul se învăța cu camera în mână, pentru a vedea pe viu cum funcționează toate aceste reglaje.

 

04. Funcționarea aparatului de fotografiat

În această lecție mergem mai departe în învățarea aparatului de fotografiat și discutăm despre metode de măsurare a expunerii, metode de declanșare, focalizare și multe alte aspecte care țin de funcționarea aparatului de fotografiat. Desigur aplicăm și practic tot ceea ce discutăm în această lecție, așadar o să avem camerele la înedemână.

 

05. Lecție practică recapitulativă. Ședință foto în sala de curs

În această lecție vom face practic ceea ce am discutat în lecțiile anterioare și o să realizăm un mic atelier foto în sala de curs, unde o să învățam cum se lucrează cu diafragma și obturatorul. O să facem câteva experimente pentru a înțelege cât mai bine funcționarea aparatului de fotografiat. După această ședință, aparatul pe care îl folosiți nu ar mai trebui să aibă foarte multe secrete pentru voi. La această lecție practică o să aveți oportunitatea să studiați și să încercați aparate foto DSLR de la Nikon și să lucrați cu diferite obiective și accesorii fotografice care vă vor fi puse la dispoziție.

 

06. Lumina în fotografie

În această lecție o să aflăm care sunt tipurile de lumină, care lumină este mai bună în fotografie și o să vorbim despre culori și despre temperatura acestora.

 

07. Lecție practică. Studiul luminii în studio

A venit momentul să mai facem un pic de practică, de această dată pentru a înțelege lumina și cum influențează aceasta subiectul nostru. De aceasta dată practica va fi în studio, unde putem învăța mai multe despre acest gen fotografic.

 

08. Fotografia digitală. Alte echipamente utile în fotografie

Cu toții ne confruntăm la început cu probleme în a înțelege multe aspecte legate de fotografia digitală. În această lecție ne propunem să clarificăm toate întrebările despre senzorul pe care se formează imaginiea, despre rezoluție și formatul de fișier, despre white balance și multe altele. Vom învăța ce este histograma, cum se citește și cum ne poate ajuta să realizăm o expunere corectă și vom afla informațiile de bază despre calibrarea monitorului și despre color management. La final o să mai discutăm și despre alte echipamente utile fotografiei, cum ar fi trepiedul, rucsacul foto sau filtrele fotografice.

 

09. Lecție practică. Editarea și indexarea fotografiilor în Adobe Lightroom

Programele de editare sunt multe și variate, iar în această lecție ne propunem să aflam mai multe despre ele. Vom învăța cum putem edita o imagine și care sunt avantajele formatului RAW. Cu ajutorul programului Lightroom vom realiza un workflow complet de la imaginea digitală obținută de aparat și până la fotografia editată și gata de a fi printată sau expusă pe Internet. Odată cu apariția imaginii digitale, fotografii au fost puși în fața unei probleme care de multe ori nu este luata în seamă: arhivarea și indexarea fotografiilor. În această lecție vom învăța și cum trebuie să stocăm miile de fotografii pe care le facem într-un an, cum să ne ușurăm munca de căutare și cum să le protejăm pe termen lung.

 

10. Fotografia de călătorie și de arhitectură

Foarte mulți asociază orice călătorie cu un bun prilej de a face fotografii interesante. Este momentul să vedem ce înseamnă o călătorie fotografică, care sunt problemele principale pe care le putem întâmpina și cum putem face o bună documentare. Tot în această lecție vom învăța care sunt regulile și cele mai bune sfaturi dacă vrem să fotografiem arhitectura.

 

11. Fotografia de peisaj și wildlife

Majoritatea fotografilor apreciază un peisaj deosebit, însă puțini știu secretele acestui tip de fotografie. Vă invităm să le aflați în această lecție. Tot aici vom vedea care sunt bazele în fotografia wildlife și cum putem lua startul în acest gen de fotografie spectaculoasă, dar nu tocmai ușoară.

 

12. Oamenii în fotografie

Portretul este preferat de foarte mulți fotografi, însă ca orice alt gen fotografic și aici sunt unele reguli ce trebuie învățate. Vă invităm în această lecție să aflați cum puteți face fotografii cu oameni, indiferent că este vorba de un instantaneu sau un portret regizat.

 

13. Macrofotografia. Fotografia alb-negru și alte genuri fotografice

Macrofotografia este un gen aparte, iar fie că fotografiați flori și insecte sau detalii abstracte, trebuie să știți care sunt secretele și ce echipamente se folosesc pentru a putea realiza acest gen de fotografie. Fotografia alb-negru a fascinat întotdeauna, dar nu orice imagine se pretează a fi transformată. În această lecție vom învăța câteva secrete despre acest gen de fotografie. Tot aici o să primiți și câteva sfaturi caracteristice fotografiei de studio, cu toate genurile comerciale sau mai puțin comerciale care se pot realiza cu ajutorul luminii controlate. La final vom vedea și care sunt unele dintre cele mai dificile condiții de fotografiere.

 

14. Lecție practică. Feedback

În această lecție ne propunem un feedback pe imaginile pe care le-am realizat împreună la ieșirile foto sau pe orice alte fotografii din portofoliul vostru, despre care vreți să aflați mai multe.

 

15. Etica în fotografie. Dezvoltarea personala

Orice fotograf iși pune uneori întrebări despre ceea ce este bine sau ce nu este bine să fotografieze. Vă invit în această lecție la o discuție liberă despre etica în fotografie. În a doua parte vom vedea care sunt principalele domenii în care fotografia poate trece de la hobby la profesie, despre cum să vă căutați clienți și despre cum să discutați cu ei, despre cum să vă pregătiți un portofoliu, dar și despre cum să investiți în propria imagine prin promovarea voastră ca fotograf cu ajutorul Internetului sau a expozițiilor și proiectelor.

 

16. Concurs de fotografie și feedback

Ultima lecție este dedicată unui concurs ce se va derula între participanți, în care puteți fi în același timp și concurenți și membri ai juriului. Scopul acestui concurs este de a încerca să vă faceți o autoevaluare în comparație cu ceilalți colegi și să vă bucurați de încă un feedback din partea trainer-ului.

 

Ture foto pe teren

Pe parcursul cursului o să facem și două ture foto pe teren, în care să aplicăm cele învățate la partea teoretică. Prima dintre ele va fi în oraș, pentru a învăța câte ceva despre fotografia de arhitectură și despre cum se fotografiază în "ora albastră". O să aveți parte în această tură și de o provocare fotografică inedită. A doua tură va fi mai lungă și o să ne deplasăm într-o zonă cu bun potențial fotografic, unde să avem ocazia să studiem fotografia de peisaj sau fotografia cu oameni.

Pentru orice altă informație vă stăm la dispoziție pe mail sau la numărul de telefon 0740 060 455 (Daniel Hașiegan).

Cursul se va desfășura în Brașov, pe o perioadă de aproximativ două luni și va fi susținut de două ori pe săptămână. Zilele de desfășurare vor fi luni și marți de la ora 18:00.

Turele fotografice vor fi în weekend. Una dintre ele va fi în oraș, iar cealaltă va fi în zona Brașovului, într-o zonă cu bun potențial fotografic. Până acum am fost în Piatra Craiului, în Bucegi, în satele din Culoarul Rucăr-Bran, pe Lempeș sau în pădurea de la Reci, dar și la Racoș, în Cheile Vârghișului, prin satele săsești (Viscri, Prejmer, Cincșor), în Sighișoara, Sibiu, sau la Vulcanii Noroioși.

 

Loc de desfășurare

Cursul se va desfășura la sediul PhotoLife (HUB 1317), pe strada Griviței în spatele magazinului Onix. Între Pizzeria 4 Amici și Onix este o mică străduța, unde o să vedeți o clădire maro. Intrarea se face pe ușa din dreapta.

Pentru orice altă informație vă stăm la dispoziție pe mail sau la numărul de telefon 0740 060 455 (Daniel Hașiegan).

Taxa de participare se plătește în două tranșe, un avans de 200 lei la înscriere și restul la începerea cursului. 

 

Taxa de participare include:

  • instruirea și suportul de curs;
  • practica pe parcursul cursului (în sală sau studio);
  • diploma de participare care atestă că ați urmat un curs de fotografie.

Taxa de participare nu include:

  • costul deplasărilor în turele foto sau alte cheltuieli generate de acestea.

 

Modalitatea de plată

După înscriere o să primiți o factură proformă cu valoarea de 200 lei, ce constituie un avans, pentru a putea efectua plata și pentru a rezerva locul. După ce ați făcut plata, vă rugăm să ne trimiteți pe e-mail o copie a documentului doveditor.

Locurile se ocupă în ordinea primirii confirmărilor de plată, nu în ordinea completării formularului de înscriere. Vă rugăm să verificați locurile disponibile înainte să efectuați plata. Vă rugăm să ne comunicați orice abatere de la aceste condiții, pentru a găsi soluții avantajoase pentru ambele părți. A doua parte din taxă se plătește la întâlnirea de la activitatea la care v-ați înscris.

Cei care vor să urmeze acest serviciu în cadrul unei firme și au nevoie de factură cu alte informații decât cele furnizate la înscrierea pe site sunt rugați să anunțe acest lucru și să furnizeze detaliile pentru facturare.

Plata se poate face prin virament bancar în contul nostru. Mai multe informații despre plată și efectuarea ei o să primiți după înscriere.

 

Anulare / Reprogramare

Vă rugăm să ne anunțați anularea participării la activitatea la care v-ați înscris cu cel puțin 30 zile înainte de începerea acestuia. În aceste condiții, orice participant poate fi reprogramat pentru o sesiune viitoare, în limita locurilor disponibile. Dacă anularea vine cu mai puțin de 30 zile înainte de începerea activității, valoarea  taxei plătite până în acel moment nu va mai putea fi returnată și va acoperi cheltuielile comune.

Pentru orice altă informație vă stăm la dispoziție pe mail sau la numărul de telefon 0740 060 455 (Daniel Hașiegan).

SC PHOTOLIFE SRL și SC PHOTOBOX ART MARKET SRL se angajează să presteze, în cadrul cursului de fotografie servicii de calitate către participanți. Toate informațiile prezentate în cadrul acestuia vor ajuta la dezvoltarea ulterioara a participanților și le vor îmbunătăți cunoștințele în domeniu.

Toate informațiile personale furnizate de către participanți la curs, atât la înscriere cât și în timpul acestuia, sunt confidențiale și nu vor fi utilizate în alte scopuri decât cele referitoare la activitățile SC PHOTOLIFE SRL și SC PHOTOBOC ART MARKET SRL, ele nu vor fi sub nici o formă înstrăinate unor terți.

 

Înscrierea

Completarea formularului de înscriere trebuie realizată după verificarea prealabilă a locurilor disponibile. Acestea sunt actualizate permanent și afișate pe site în spațiul informațional aferent fiecărui curs. După completarea formularului o să primiți o confirmare prin care se va valida înscrierea.

Vârsta minimă de participare este de 16 ani. Dacă participantul nu este major atunci este nevoie de acordul părinților.

 

Anulare / Reprogramare

Vă rugăm să ne anunțați anularea participării la curs cu cel puțin 30 zile înainte de începerea acestuia. În aceste condiții, orice participant poate fi reprogramat pentru o sesiune viitoare, în limita locurilor disponibile. Dacă anularea vine cu mai puțin de 30 zile înainte de începerea cursului, valoarea  taxei plătite până în acel moment nu va mai putea fi returnată și va acoperi cheltuielile comune.

 

Plată

După înscriere o să primiți o factură proformă cu valoarea de 200 lei, ce constituie un avans, pentru a putea efectua plata și pentru a rezerva locul. După ce ați făcut plata, vă rugăm să ne trimiteți pe e-mail o copie a documentului doveditor. Locurile se ocupă în ordinea primirii confirmărilor de plată, nu în ordinea completării formularului de înscriere. Vă rugăm să verificați locurile disponibile înainte să efectuați plata. Vă rugăm să ne comunicați orice abatere de la aceste condiții, pentru a găsi soluții avantajoase pentru ambele părți. A doua parte din taxă se plătește la întâlnirea de la curs.

Acceptarea condițiilor prezentate aici se face implicit de către participanții la curs odată cu completarea formularului de înscriere.

Pentru orice altă informație vă stăm la dispoziție pe mail sau la numărul de telefon 0740 060 455 (Daniel Hașiegan).

Durată și desfășurare

8 săptămâni / 16 lecții (două lecții pe săptămână)

Luni și marți de la ora 18:00.

Versiune

Cursul se află la versiunea 5.0, definitivată în 2019 și conține 650 de pagini și peste 750 de fotografii ilustrative.

Număr de participanți

Pentru desfășurarea în condiții cât mai bune a acestui curs, numărul maxim de participanți admiși este 10.

 

Nivel de cunoștințe

Acest curs se adresează fotografilor începători, care își doresc să aprofundeze tehnica fotografică, regulile de compoziție și multe alte aspecte legate de acest domeniu.

Echipament necesar

Nu este obligatoriu să aveți un aparat foto performant ca să urmați acest curs, ci doar multă pasiune. Pe durata cursului o să puteți studia și testa echipamente Nikon, însă putem să vă ajutăm indiferent de marca aparatului pe care îl dețineți. În dotarea școlii noastre avem aparate Nikon Z9, D5, D800, D750, D300, D7200, D3300, obiective Nikon 200-400mm f/4, 70-200mm f/2.8, 105mm f/2.8, 24-70mm f/2.8, 16-35mm f/4, 28-300mm f/4, 40mm f/2.8, 50mm f/1.8, 85mm f/1.8, echipament de studio și multe accesorii.

 

Ce vei învăța la acest curs:

  • ce este un aparat foto și cum funcționează;
  • cum se folosesc obiectivele;
  • ce este diafragma și obturatorul;
  • ce este fotografia digitală și care sunt principalele ei caracteristici;
  • cum să folosim lumina în avantajul nostru;
  • care sunt principalele reguli de compoziție;
  • cum să realizăm imagini armonioase vizual;
  • care sunt secretele diferitelor genuri fotografice;
  • cum să judecăm corect o imagine;
  • cum se editează o fotografie;
  • și multe altele.

Making of
Inițiere în fotografie 2013

Maria Ruxandra Dumitru

Inițiere în fotografie | BV

Am avut surpriza să întâlnesc oameni atât de pasionați și dedicați în ceea ce fac încât acum când mă gândesc la implicare și dedicare Dan și Hașu îmi vin în minte. Cursul e ținut într-un mod tare profesionist, în timp ce atmosfera rămâne deschisă și prieteno...

Dumitranoiu Mihai

Inițiere în fotografie | BV

Un curs de poveste, cam așa poate fi descris cursul de inițiere în fotografie alături de Dan & Hașu. Doi oameni excepționali, înainte de toate, care nu numai că ne-au împărtășit cunoștințele și sfaturile legate de arta pe care o practică cu pasiune, dar ne-au...

Bancila Monica

Inițiere în fotografie | BV

Am început sa fac poze demult, dar fără sa știu ce înseamnă tehnică compoziție, încadrare și multe alte detalii care fac diferența dintre poza și fotografie. Apoi am descoperit acest curs de fotografie cu doi oameni excepționali și profesioniști, Dan Dinu și H...